CSILLAGBÖLCELET-JUPITER

2016.01.17 17:18
 

 

A JUPITER

A Nyilas  és a Halak  jegyének uralkodó bolygója

A Jupiter tüzes, aktív, kiáradó, férfias princípium. Mindössze öt ívpercnyi utat lesz meg egy nap. 11 év és 315 nap alatt járja körbe az ekliptikát. Gyógy­növényei a zsálya és a citromfű. Férne az ón. Jelöli a szakrális vezetőt, a val­lást és papságot, a jogrendszert, és az igazságszolgáltatást. Testi szinten a máj, a combok, a növekedés és a zsírfelhasználás tartozik hozzá. Jelében  a stabil alapokon nyugvó, tehát az anyag keresztjére építő lelkiség bontakozik ki. A lélek termékenyíti meg az anyag világát. Az anyag külső és belső élménye, a kiindulópont.

 

A Jupiter a szeretet bölcsességének és annak kiterjesztésének az elve.

 

A fény - távolba hatóan - nemző, teremtő és beavató energiaként műkö­dik, mely által a legszentebb munkák végezhetők el.

Mitológiai képviselője Zeusz, aki apjától, Kronosztól veszi át a hatalmat. Születésekor anyja, Rheia egy barlangban rejti el. Titokban cseperedik fel válik uralkodásra erőssé, éretté. Az igazság és törvény  megtestesítőjeként nem csoda, hogy „titokban” születik. Nekünk is erőssé kell válnunk, a szó nemes értelmében, hogy méltóak legyünk az igazságra. Zeusz számtalan „szerelmi kalandja” szimbolizálja az alkotás, teremtés és termékenység min­denre, s mindenkire kiható energiáit. Teremtő - atyai megtestesülés, aki, s ami a szükség idejéből születik, majd szeretetével felváltja azt.

A Jupiter Naprendszerünk legnagyobb bolygója. Eddig tizenhat holdját fedezték fel és egy keskeny gyűrű is övezi. Az ő pályája, égi útja közelíti meg legjobban a Napét! Képviseli az Isten keresését, a kiterjedést, a kitágulást, az ég felé fordulást, a kozmikus törvényeket, a nagy összefüggéseket, a jo­got, becsületet, tisztességet, igazságot, hitet, tanítást, és a megváltás útjának megmutatását, képviselését. A Jupiter nyilvánul meg a nagy utazásokban, a távlati jövő tervezésében, az igazság kutatásában, a közösségi munkában, a csapatsportban, az egyházakban, vallásokban, politikában, az elhízásban, az egyházi, papi, bírói, ügyvédi, ügyészi munkákban, az ítélkezésekben, a tör­vényhozásban. a szertartásokban, díszes ünnepélyekben, felső iskolai tanul­mányokban, filozófiában, a bölcselkedésben és a bölcsességekben, a mély beszélgetésekben, az emberszeretetben, az erkölcsben, nemességben, a jó­ságban, adakozásban, méregtelenítésben és a szeretet bölcsességében.

Jupiter a beavató, tanító főpap. (Dieus - istenség, pitar =’atya) A magas igazságok felé nyitja meg szívünket, majd megismertet az ég titkaival. A csillagok főldi képviselője. Általa éljük meg a terjeszkedés, a kiterjedés vágyát. Segítségével az igazságokat akarjuk másokkal is megismertetni. A belső erkölcsösségre, becsületre intő hangban, a lelki ismeretben is ő szólít meg. A földi ismereteket és tudást, már a végtelennel méri! Az elveket, úgy­mond az égre emeli, tehát megvizsgálja, hogy az adott eszme, vagy tett men­nyire szolgálja a közösség és a világ fejlődésének az ügyét. Az igazi főpap közvetlen kapcsolatban van a Teremtövel. Közvetítő „csupán" és nem erő­szakosan térítő, büntetéseket, ítéleteket kiszabó haragvó álszent. Az ítélet a Jupiter egyik kulcsszava. A bennünk élő ítélő, ítélkező, „csípőből tüzelő’', va­gyis első pillantásra felböffenő vélemény hangjának és motivációjának ereje mutatja belső törvényünk szintjét. Minél magasabbra emelkedünk, annál gyengébben hallatszik az ítélő hangja. Az alacsonynak nevezhető megnyil­vánulások felfedezésében rejtőzik az emelkedés!

Az ősi magyarság beavató, gyógyító, égi kapcsolatokkal bíró szent emberei a táltosok voltak. A Tejúttal tartották a szellemi összeköttetést, hiszen az igazi haza, a réges-régi otthon ott van. Fentről hozták le az éltető, tápláló, a fény elterjesztéséhez szükséges képességeket, energiákat. Erre a csodálatos feladatra persze nem iskolákban, jó drága tanfolyamokon készítették fel őket, hanem erre születtek és ennek szemmel látható jelei voltak! Képességei­ket odafentrlől hozták. Tudással születtek. A jupiteri tudás és bölcsesség nem tanulható könyvekből. Az ősi bölcsesség nem tanítható, arra méltóvá lehet válni! 

Ez a bölcsesség sugárzik, és ez már erkölcsi kategória!

A Jupiter a szeretet bölcsessége! Az EGYetlent, mint igazi elvet, s törvényt lehet felfedezni segítségével. Mély, időtlen bölcsesség sugárzik át rajta. A sze­retet kiáradása, s kiárasztása lesz az egyetlen igazi motiváló erő. Az egyetlen törvény felismerése által teremtjük meg magunkban az Új Ember képét és indulunk el megvalósítása felé. A teremtés és megváltás útjait indítja el a Jupiter őselve.

Változó jeleket ural,  tehát változásokat hordoz és „idéz elő" sor­sunkban is. A jövőbe, a messzeségbe irányítja az ember tekintetét. Számot vet eddigi ténykedése igazságtartalmával, az élet nagy kérdéseire keresendő válaszok elől most már nem lehet kitérni. Valódi vallásunk mindig az, amit felvállalunk. Ez független az egyházaktól, hitközösségektől. A magam vá­lasztotta sorsomat, fel kell vállalni, s általa emelni, emelkedni. Sorskérdéssé válik az ég felé fordulás. A fény belső keresése is ide tartozik. A meditáció, mint elmélkedés, és mint ezoterikus gyakorlat, egyaránt igényli a testél­ménytől való függetlenedést, hogy lényem valódi része kitáguljon, majd kiáramolhasson! Az ego egyre távolabb kerül és megnyílunk a magas energiák felé. Egy hosszú, nagy utazás is meditációvá alakítható. Az út jelenségei, összefüggései  mögött felfedezhető a Rendező Elv. Ha az utazó csak a saját ké­nyelmével, „komfortérzetével" bíbelődik, akkor semmit nem vesz észre a cso­dákból. Az út, az én-en túlra vezet. A bölcsek tudják, hogy ez minden útra igaz!

A Nyilas és a Halak uraként a Jupiter-atyának is két útja van. A bölcses­ség tüzet emelő fényét képviseli mindenhol. Az elsőnek mondható út. a „Nyilas útja”. Itt, a nagy utak, a tanulás, tanítás, majd a beavatás idejét hozza el. Megismertet a lényeges dolgokkal, megtanítja ezek használatát és rávilá­gít arra, hogy hogyan kapcsolódunk lényünkkel, feladatainkkal, a ”nagy egészhez”! Magas szintű alkotásokra, teremtésekre ösztönöz! Minden moz­dulatom, munkám, alkotásom engem minősít, lelkem leplezi le! Megszü­letik a kozmikus felelősség érzete! Ebből indul, ehhez méri magát az ember.

A másik út, a „Halak útja”. A lélek mélységeibe vezet a szeretet bölcsessé­gének tüzes fénye. A Halak kettősségéből adódóan, a Jupiterben is felfedez­hetőek a kettősség megnyilvánulásai. A kezdeti kétkedést váltja fel a polari­tás ezoterikus, lényegi megismerésének az igénye. A kettősség itt már nem kétségbeesés, hanem lehetőség!

Lehetőség a teljességre és az összegzésre. A belső összegzésnek egyetlen következménye a megváltódás igénye. A jupiteri bölcs tudja, hogy ez nem „szólótánc”, hanem mindenkire kiterjedő közös feladat. Egyedül a szeretet tűz erejével lehet segíteni, összekapaszkodni és felemelkedni! Minden Egy. Én hiába ücsörgők az aranyfényben ragyogó Mennyország egyik kényelmes, pihe-puha felhőcskéjén, ha társaim-én-em jelentős része még „odalent" viaskodik önmagával, miközben azt hiszi, hogy ellenségekkel harcol! A Jupiterben erő lakik. A tűz felemelő energiája. De ekkor már nem az ego szépségét, erejét, öntudatát, hanem a mindenséget se­gíti! Az utolsó változás folyamata indulhat el. A Nyilas idejében nemzett fény most megszületett, s meghozza a lezárás szentségét, a befejezés áldozatát...

A Jupiter sorsot változtató megnyilvánulásai, a képlet bármelyik terüle­tén és jelében teljességet alkothatnak. 

A Nyilas és a Halak idejében érlelődik végérvényesen bizonyossá, hogy az egyetlen „normális” energia, a szeretet ereje.  

 

Ezt azonban le is kell hozni a hétköznapok világába! Az égi törvény a merkúri területeken, vagyis az Ikrekben és a Szűzben válik legjobban alkal­mazhatóvá. Az előbbiben értelmi kérdésként, „vita tárgyát képezve" jelenik meg a szeretet-elv, majd az értelem szükségszerűen átitatódik vele. Végre érthetővé is válnak a titkok! A Szűz jelében, az anyagi világ rendszerezé­sében, a külső-belső „helyre tevésben” segít, és ez által teljesít ki a jupiteri energia. A földi dolgok, végre hosszú távon  is működni kezdenek.

A Jupiter magas szinten minden dolgok szeretetét jeleníti meg. Cseleke­deteiben is következetesen vállalja önmagát, hitét, filozófiáját. Az égi rend képviselője. Lelkesedés, fejlett erkölcs és igazságérzet, tudás - majd bölcses­ségvágy, elegancia, megértés, becsület, szabadságvágy, alázat, áldozatra készség, nyitott, az élet örömeit élvezni tudó, a múlt értékeit megbecsülő, tisztelettudó, egészséges önbizalom és hit, közösségért vállalt munka, sport­szeretet, valamint másokat felemelő, segítő, tanító, és ha eljön az ideje, beavatói képességek jelennek meg.

Az önösség dominanciájának szintjén átmenetileg a „nálam van az igaz­ság” és az „én ismerem az egyedüli üdvözülés útját” külsőleg kicsit kacag­tató, valójában igen szomorú képzete jelenik meg. Peres ügyek, üres szóla­mok, nagyképü idézgetések, hiúság, erőszakosság, ez főleg szellemi szinten, valamint bigott, vallásos álbuzgalom, képmutatás, élvezkedésre, mérléktelenségre való hajlam, félrevezetés, gyávaság és gőgösség formájában is mű­ködtethetjük a Jupitert.

Tüzes, tehát fényhozó, melegítő erő. Az élet útjait járva, időnként felme­rül a kérdés, hogy problémás ügyekben, esetekben - kinek van igaza. Ilyen­kor keressük a tágabb összefüggéseket, hogy egészében láthassuk a dolgo­kat, vagyis a belső Jupitert dolgoztatjuk. Vitás kérdésekben, a múltban ku­tatva az okokat, akár előző életekig is eljuthatunk, de hát minden van vala­miért, mindennek van előzménye. A megoldás tehát, csak az „időket” figyel­ve, - nem jön el! A leghosszabb és legnagyobb út nem az időben történik, hanem a szívben. 

(A Nap és a Jupiter pályája van egymáshoz a legközelebb!) 

Kinek van igaza? Ugye nem kell mondanom, hogy a kérdésre, mi az egyedül adható válasz?

 

részlet: Paksi Zoltán Asztrozófia

—————

Vissza